Om het nieuwe duikseizoen goed te beginnen hebben wij op 7 mei een nostalgische Duik dag georganiseerd. Op deze dag gingen we met een orginele koperen helm het grevelingenmeer in. Hieronder een kort verslag van 1 van de deelnemers inclusief foto's en films (deze worden in de loop van deze week aangevuld)

Helmduiken Duikcentrum Scharendijke.

YES, YES we did it.
Vandaag zaterdag 7 mei hebben Roy en ik allebei een helmduik gemaakt bij Duikcentrum Scharendijke met ‘De helmduiker’. Na een uitgebreide briefing over de historie en de meer technische kant van het helmduiken konden we ons gaan ‘omkleden’. Eigenlijk hoefden wij zelf niet veel te doen want we werden aangekleed.
Het pak, de loodschoenen, het korset, de rand die wordt vastgeschroefd en de gewichten op de buik en rug worden omgehangen. Nadat dit deel van de duikuitrusting gereed is, is het een heel vreemde ervaring om in dit duikpak de paar stappen tot de trap van de stijger te lopen.
 
Vlak voordat we het water ingaan wordt de helm op het korset geschroefd. En hoewel het niet ‘eng’ is, is het uiteraard toch wel een beetje spannend. Het personeel van De helmduiker is kundig en ervaren en zij vertellen precies dat wat je moet weten en doen om veilig in het pak je duik te kunnen maken.

Voordat je daadwerkelijk het water ingaat wordt eerst het communicatiesysteem getest en wordt de ontluchtingsklep getest, die je met een hoofdknik moet bedienen. En dan tot slot . . . wordt het glaasje voor je gezicht dichtgeschroefd. Je buddy’s moeten gelijk beginnen met pompen om de luchttoevoer naar het pak te reguleren.

Spannend! Heel langzaam daal je de trap af want een duikuitrusting van in totaal 80 kilo zorgt ervoor dat je niet echt soepel beweegt. Eenmaal met de voeten op vaste bodem kun je niet anders dan langzaam lopen. Alles werkt; de lucht die in het pak wordt gepompt, de communicatie met de oppervlakte, ontluchten van het pak en klaren met een neusklem (je kunt immers niet met je handen bij je neus ;-) ). Voor de veiligheid zwemt Henk van Ielen (duikinstructeur van Duikcentrum Scharendijke) met me mee.

Ik vind het geweldig. Het is heel bijzonder om te weten dat je over de bodem van het Grevelingenmeer loopt in een duikpak uit 1937. In een pak dat gebruikt is als voorloper van de duikuitrusting waar wij nu relaxt ‘een duikje in doen’.
Met respect voor de duikers van vroeger is het veel te snel tijd om deze helmduik te beëindigen. Langzaam volg ik de richting van de slang van de luchttoevoer en klim de trap van de stijger weer op. Het personeel van De helmduiker helpt je uit je pak en echt een hele ervaring rijker pomp ik het volgende half uur lucht in het pak van mijn buddy.

Ik vond het SUPER en echt een ervaring. Duikcentrum Scharendijke, bedankt!

Groeten,
Roy en Yvonne

Voor alle foto's klik hier